Gynækologisk / Obstetrisk fysioterapi

Klinikken har uddannet behandler til underlivsproblematikker hos voksne

Som GynObs (gynækologisk obstetrisk) fysioterapeut har man et dybdegående kendskab til bækkenbundens anatomi og funktion, hvorudfra man kan lave en fysioterapeutisk indvendig undersøgelse og vurdering af bækkenbundsmusklerne og/eller endetarmens funktion.

Fysioterapeuten er specialiseret til at differentiere mellem de forskellige typer af urin og analinkontinens hos voksne. Udover dette har GynObs fysioterapeuten erfaring indenfor en lang række områder såsom nedsunket underliv, gener i forbindelse med overgangsalderen, underlivssmerter og problemer med forstoppelse.

På baggrund af en uddybende samtale og undersøgelsesfund vil fysioterapeuten kunne vejlede i træningsøvelser til bækkenbunden, afspændingsteknikker, toiletvaner, kostens betydning og vejledning i hjælpemidler.

Hvad behandler en GynObs fysioterapeut

Ufrivillig vandladning: Nogle mennesker lækker eller drypper urin, når de er fysisk aktive som under løft, løb og hop, eller når de hoster og nyser. Andre får en pludselig og kraftig trang til vandladning, hvor de måske ikke når at komme på toilettet eller har mange og små vandladninger i løbet af dagen. Det er ikke usædvanligt med en kombination af begge symptomer.​​​

Bækkensmerter: Underlivssmerter hos mænd og kvinder kan opstå pga. muskelspændinger, led- og ledbåndsmerter.  Årsager til muskelspændinger kan fx skyldes:

  • arvæv efter infektioner eller operationer i underlivet
  • prostatitis/bækkenrelaterede smerter hos mænd
  • endometriose
  • irriteret tyktarm
  • vulvasmerter (smerter ved udvendige kønsorganer)

Hvis der igennem en længere periode har været smerter og ubehag, reagerer vores muskler ved at spænde op. Vi kender til, at man kan få hovedpine af at spænde i nakke- og skuldermusklerne, og på samme måde kan underlivssmerterne være forårsaget af spændinger fra bækkenbunden, hvilke kan behandles. Smerterne behandles med udspændingsøvelser, afspænding, arvævsbehandling og evt. massage

Underlivssmerter har ofte stor påvirkning på dagligdag og arbejdssituation og kan komme til, at fylde meget og kan påvirke livskvalitet, seksualitet, samliv og medføre stress, angst og depression.

Nedsunket underliv: Livmoder, blære og tarme holdes på plads af bækkenbundsmuskler og støttevæv, som hæfter på indersiden af bækkenet. Underlivsorganerne kan nedsynke, hvis muskler og støttevæv bliver slappe, hvilket kan ske efter fødsler eller på grund af naturlige alderdomsforandringer. Symptomerne udvikler sig oftest gradvist, hvor du mærker en tiltagende tyngdefornemmelse og eventuelt problemer med at holde på urin eller at få tømt blære og tarm.

Forstoppelse og besvær med at tømme tarmen: Forstoppelse og besvær med at tømme kan vise sig ved, at du sjældent har afføring eller ved, at afføringen ofte er hård, og at du ofte skal anstrenge dig for at tømme tarmen. Formålet med den fysioterapeutiske behandling er, at forbedre bækkenbundsmusklernes og lukkemusklens funktion og tarmens tømning. Ofte vil det dreje sig om at blive bedre til at slappe af i bækkenbunden og lukkemusklen. Du vil også blive instrueret i gode vaner i forhold til tarmtømning, og hvordan du mest hensigtsmæssigt sidder på toilettet, når du skal tømme din tarm

Analinkontinens: ​​Analinkontinens er ufrivillig afgang af luft og/eller afføring. Analinkontinens kan vise sig ved, at du har meget svært ved at holde på afføringen og har svært ved at nå ud på toilettet, eller at du har svært ved at mærke afføringstrang og risikerer uheld.​

Undersøgelse og behandling: Fysioterapeuten vil tilbyde dig en undersøgelse af din bækkenbunds funktion. Dette sker ved en undersøgelse i skeden og/eller endetarm. Ud fra undersøgelsesresultaterne tilrettelægger vi den videre behandling i samarbejde med dig, og du vil få udarbejdet et genoptræningsprogram, som du skal træne efter derhjemme. For at opnå effekt af genoptræningen, skal du være indstillet på at træne hjemme dagligt gennem længere tid.
Et genoptræningsforløb består typisk af 1-4 besøg hos fysioterapeuten​ fordelt over 3-4 måneder.